11 Aralık 2013 Çarşamba

Annelik Akademisi - "Bebeğimi Beklerken"

İki hafta önce bir arkadaşımın haber vermesi ile bu kitabı kampanya kapsamında ücretsiz olarak aldım (Sadece 6 tl kargo ücreti ödedim). Kampanyaya başvuran herkese kitabın ücretsiz dağıtılması hem çok hoşuma gitti hem de biraz düşündürdü. Başvurumdan bir hafta sonra kitap elime ulaştı. Hemen okumaya başladım. Kitap baştan sona bebek nasıl oluşur, gelişir dünyaya gelir sıralamasına uygun bir kronolojide ilerliyor. Ayrıca anlatılan konularla ilgili resimli açıklamaların olması daha net anlaşılmasını sağlıyor. Aslında ders kitabının bir doz hafifletilmiş hali de diyebilirim. Sanırım hamile kalmadan önce bu kitabı okusam ne kadar teorik bilgi var diyip ya yarıda bırakır ya da oflaya poflaya zorla sonunu getirirdim. Ama hamile olunca her bebeğin bir mucize olduğunu farkettim ve bütün o teorik sıkıcı bilgileri öğrenmek için severek kitaplar okudum, araştırmalar yaptım..
 
 

Gelelim bu kitapta en çok hoşuma giden konulara... Gebelik süresince yapmanız gereken testlerin listesine yer vermesi farkındalık oluşturmak adına bence doğru bir yaklaşım olmuş. Bu testleri hemen hemen her doktor istiyor ama yine de ne zaman ne yapılacağını bilmek biz gebeler için iç rahatlatıcı bir durum.


Bir diğer takdir ettiğim nokta da çalışan anneler için ne gibi haklarının olduğuna yer verilmesi. Hamilelerin doğum izninden süt iznine, çalışma koşullarından doğum yardımlarına kadar yasal hakları anlatılıyor (Bu bilgiye yer verilmesinde yazarın kadın olmasının da etkisi olabilir - Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin). Caaanım ülkemde hala kadının insan yerine konulmayıp yapacağı çocuk sayısına, doğum yöntemine, kürtaj hakkına karışıldığı şu günlerde, bizi koruyan bu yasaları tüm kadınların bilmesi gerektiğini düşünüyorum.


Başka hoşuma giden bir konu da yeni doğan için yapılan taramalar ve testlerin detaylı anlatıldığı bölüm. Açıkçası doğum sonrasında çocuğuma ne yapıyorlar, niye bana vermiyorlar evhamlarını yaşamayı engellemesi açısından bu süreç hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.


Özetle gebelik, doğum, bebek hakkında bilgi dağarcığıma kattığı bir çok yeni bilgi nedeniyle bu kitap oldukça hoşuma gitti ve benden geçer not aldı. Gebelik sürecimi tamamlayana kadar bazı bölümleri tekrar tekrar okuyacağımı düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder