20 Kasım 2013 Çarşamba

İrmikli Top Tarifi


İrmikle yapılan tüm tatlılar favorilerim arasında yerini bulurlar. Bu tarif de lezzeti, görünüşü ve hafifliği açısından göz bebeğimdir diyebilirim. Genelde misafirlerim için hazırladığım irmikli topları bu defa eşimin canı istediği için hazırladım :) Gelecek misafirim de olmadığı için alınacak kaloriyi ne kadar düşürürsem o kadar kardır mantığıyla sütü light kullandım ve orijinal tarifin şeker miktarını azalttım. Tadından hiçbir şey kaybetmediği gibi daha da hafif olduğu için insanın yedikçe yiyesini getirdi. Gelelim tarifimize...

Malzemeler
  • 3 su bardağı süt (Pınar light süt kullandım),
  • 12 yemek kaşığı irmik,
  • 6 yemek kaşığı şeker (Normalde 8 yemek kaşığı konuyor fakat ben daha da hafif olması için şeker ölçüsünü azalttım.),
  • 1 paket krem şanti,
  • Hindistan cevizi,
  • Süslemek için 20-30 adet kavrulmamış fındık veya badem.

Yapılışı

Öncelikle süt, irmik ve şekeri tencereye alıp karıştırıyoruz. Sonra ocağımızın orta gözünde karıştırmaya devam ediyoruz. Tatlımız çok çabuk katılaşacaktır, bu nedenle karıştırmaktan hiç vazgeçmemenizi tavsiye ediyorum. Fokurdamaya başlayıp, lapa kıvamına gelince ocağımızın altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.


Soğuma sürecinde arada bir karıştırıyoruz ki çabuk soğusun ve üstte kalan kısımlar kurumasın. İrmiğimiz soğuduktan sonra 1 paket krem şantiyi karışımın üzerine döküp iyice yediriyoruz (krem şanti kıvamını biraz inceltiyor ve kaymak tadı veriyor). Bu noktada elinizle de yoğurabilirsiniz. Yayvan bir tabağa hindistan cevizi döküyoruz. Artık toplarımızı yapmaya hazırız.


Bir parça irmikli karışımdan elimize alıyoruz ve avucumuzun için sulu köfte yaparmış gibi yuvarlıyoruz. İrmikler elimize yapışırsa ki yapışıyor, su ile avucumuzu ıslatıyoruz. Yuvarladığımız irmikli topları hindistan cevizine batırıyoruz.


İrmikli toplarımızın üzerine fındıklarımızı koyuyoruz. Buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Aşağıda gördüğünüz gibi enfes tatlımız afiyetle mideye gitmeye hazır :)
Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder