14 Kasım 2013 Perşembe

Fındıklı, Cennet Hurmalı Kek Tarifi



Cennet hurması tatlı - buruk tadıyla yemeye doyamadığım meyveler arasındadır. Kış geldiğinde düzenli olarak bu meyve evimize girer.  

Dün işten eve geldiğimde 2 gün önce aldığım cennet hurmalarının epeyce yumuşamış olduğunu görünce bunları nasıl değerlendirmeliyim diye düşündüm (yumuşak meyveleri çok sevmem). Onu mu yapsam bunu mu derken kek yapmaya karar verdim. İki farklı şekilde pişirdim. İlk denemem olmasına rağmen ikisinin de kıvamı ve lezzeti oldukça başarılıydı. Gelelim tarifimize...

Malzemeler (Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı)
  • 3 yumurta
  • 3 cennet hurması
  • Yarım su bardağı kırık fındık 
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (Ben her şeyde olduğu gibi zeytinyağı kullandım)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Yapılışı

Kek yapımına başlamadan önce fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Sonra yumurta, süt, şeker ve yağı bir güzel çırpıp, 2 tane rendelenmiş cennet hurmasını karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.



Ayrı bir kapta unu, kabartma tozunu ve vanilyayı iyice karıştırıyoruz. Bu noktadan sonra çırpıcıyla olan tüm işimiz bitiyor. Bir kaşığı elimize alıp unlu karışımı elekten geçirerek sıvı karışıma yavaş yavaş karıştırarak yediriyoruz. (Çok fazla ve hızlı karıştırmamaya dikkat edin.) Karıştırma işlemi bittikten sonra hamur dolu kabı mutfak tezgahına vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlıyoruz. (Bu şekilde daha çok kabaracaktır.)

İlk yaptığım şekilde silikon kaba kağıt kek kalıplarını dizdim. Bu şekilde kabı yağlama ve yapışma derdi olmuyor :)




Kek karışımını kağıt kek kalıplarına koyup, üzerine kırık fındık serpiyoruz.


Önceden ısıttığımız fırında 20 - 25 dk pişiriyoruz (ufak miktarlardaki kek hamurunun pişmesi için bu süre yeterli oluyor, tabi fırınınızın dilinden en iyi siz anlarsınız :) ). Kekin soğumasını bekleyip servis yapıyoruz.


Gelelim ikinci pişirme şeklimize... Kek kalıbımızı bir güzel yağlıyoruz. Sonra elimizdeki hamurun yarısından biraz fazlasını kalıba döküyoruz. 1 cennet hurmasını rendeleyip tepsideki hamurun üzerine yayıyoruz ve kırık fındıklarımızdan üzerine serpiyoruz.


Geriye kalan tüm hamuru cennet hurmasının üstünü örtecek şekilde döküyoruz. En üst kata yine fındık serpiyoruz.


Alkışlar eşliğinde fırına uğurladıktan sonra 30 - 35 dk kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra servis ediyoruz.

Sonuç iyi kabarmış, yumuşacık, hafif ıslak, bol lezzetli bir kek... İkinci yöntemle yaptığım pişirme benim daha çok hoşuma gitti. Eeee ne kadar çok cennet hurması ve fındık o kadar çok lezzet :)

Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder