23 Ocak 2014 Perşembe

Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi



Sakatat ürünleriyle yapılan hemen her şeyi çok severim. 3 - 4 yıl önce sabahın 7 sinde canım eşimle beraber fellik fellik işkembeci arayışımız sakatat düşkünlüğümüzün minik bir göstergesidir.
Haftalık alışverişimiz sırasında eşimin canının işkembe çorbası çekmesi sonucunda bana da kolları sıvamak düştü. Ben bu çorbayı yaparken et suyu kullanıp, terbiyeledim ve tadına doyamadığımız bir lezzet ortaya çıktı. Hatta çorbayı babam içtiğinde anneme "Hanım bundan sonra sen de böyle terbiyeli yap" dedi :)
Gelelim bu enfes işkembe çorbasının tarifine...

Malzemeler;
  • 500 gram işkembe,
  • 500 gram kemikli et,
  • 1 adet soğan,
  • Sirke,
  • Kırmızı pul biber ve tereyağı (sunum için)
Terbiyesi için;
  • 3 yumurta,
  • 1 limon suyu

Yapılışı;

Öncelikle işkembemizi yarım saat kadar düdüklüde haşladıktan sonra suyunu süzelim, derin bir kaba alıp üzerine tekrar sıcak su ve bir miktar üzüm sirkesi dökelim. Düdüklüye bu defa kemikli etlerimizi, soğanı koyup üzerine su ilave edelim ve 1 saat kadar haşlayalım.






Etlerimiz haşlanırken işkembelerimizi doğrayalım. Haşlanan kemikli etleri bir tabağa alıp et suyunu süzelim. İşkembeleri et suyuyla birlikte tekrar düdüklüye alıp 1 saat kadar orta ateşte pişirelim. Etleri kemiklerden ayırıp minik minik didikleyelim. İşkembeler haşlandıktan sonra didiklenen etleri ve bir miktar tuzu ekleyip 10 dk kadar kaynatalım. Et ve işkembe tadı özdeşleştikten sonra terbiyesini bağlayabiliriz.

Terbiyesi için 3 yumurta sarısını iyice çırpıp sonra üzerine limon suyunu ekleyelim. İşkembenin suyundan bir kepçe terbiyenin içine döküp hızlı hızlı çırpalım ki terbiye alışsın. Son olarak terbiyeyi yavaş yavaş işkembenin üzerine dökelim aynı anda işkembe çorbasını karıştırmaya devam edelim. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatabiliriz.

Servis sırasında tereyağını kızdırıp pul biberi ekledikten sonra, çorbamızın üzerine dökelim. Tercihe göre limon ve sirke dökebilirsiniz ama ben sade olarak çok seviyorum. Terbiyesinde bir limonun suyu olduğu için hafif ekşi tadı benim için yeterli oluyor.


Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder